Biografie

Mijn naam is Leen Loffeld, geboren in 1955 te Utrecht. Na mijn schoolopleiding werkte ik als machinebankwerker en had vele hobby’s waaronder het verzamelen van munten en postzegels. In 1981 opende ik samen met mijn broer een muntenhandel  in Utrecht en enige jaren later begonnen we met de in- en verkoop van gouden en zilveren sieraden.

Af en toe kocht ik ook sieraden met emaille, vooral de plique-a-jour vind ik erg fascinerend. Toen ik eind jaren 80 mijn neef in dienst nam als goudsmid begon mijn belangstelling voor dat vak. Hij leerde mij solderen en al gauw kon ik kleine reparaties zelf uitvoeren.

Mijn interesse in emaille sieraden werd eind jaren negentig groter en ik wilde proberen om zelf zoiets te maken. Via via hoorde ik dat Ellen Goldman uit Den Haag de beste en bekendste emailleur was in Nederland en dat zij Thompson emailles importeerde. Bij haar kocht ik in 2003 mijn eerste emaillepoeders en ben gaan experimenteren.  Het boek ‘Enamelling on Precious Metals’ van Jeanne Werge-Hartley – zo’n beetje mijn bijbel – heeft mij veel gebracht. Bijna alles wat ik wil weten staat er in.

Op zilver en witgoud vind ik de kleuren het mooist uitkomen. Koper is ook mooi maar een rode kleur als ondergrond vind ik minder mooi dan zilver. Ik begon met de strooitechniek met open vlam maar na een aantal proefjes kocht ik een oven. Ook had ik alle gereedschappen en benodigde materialen al snel in huis.  In 2004 startte mijn lidmaatschap bij de Vereniging Nederlandse Emailleurs en in 2005 bij The Guild of Enamellers. Het was ook in dat jaar dat ik een zeer leerzame workshop plique-a-jour volgde bij Phil Barnes in Engeland, een van de allergrootste op dit gebied.

Mijn specialisatie richtte zich vanaf 2003 op plique-a-jour en het eerste werkstuk was een vlinder in geel- en witgoud. Daarna volgde al gauw een set oorhangers, een libelle in geel- en witgoud  en een zeepaardje in witgoud. Mijn grootste werk was de tak met libelle: ruim 1 meter lang van sterling zilver.

De afgelopen jaren heb ik mijzelf ook andere technieken aangeleerd: cloisonné, champlevé, sugar-fired. Over deze technieken is verderop meer te lezen. De sieraden maak ik vaak in combinatie met een edelsteen en het materiaal waar ik mee werk is 1ste gehalte zilver. Al mijn sieraden worden voorzien van de bij wet verplichte keurmerken. Sinds een aantal jaren bied ik mijn sieraden te koop aan op E-bay en Etsy.

Een emailleur is nooit uitgeleerd en elk nieuw stuk is weer een uitdaging. Problemen kom ik regelmatig nog tegen en lang niet elke hanger of broche lukt meteen, maar het voordeel daarvan is dat je weer iets hebt geleerd. Het enige nadeel van emailleren vind ik de uren aan voorbereiding van een werkstuk. Want daarna komt pas het spannendste moment komt, namelijk het emailleren. Waar ik voor mijn pensioen in 2014 elke avond zo’n drie uur aan het emailleren was, ben ik nu overdag zo’n vijf uur bezig.