Emailleren

Al ver voor onze jaartelling werd emaille gebruikt om bronzen voorwerpen te versieren. Het werd en wordt gebruikt als versieringstechniek door edelsmeden en als zelfstandige creatieve kunstuiting door kunstenaars. Nog steeds komen diverse voorwerpen bij opgravingen aan het licht en zijn die in musea te bezichtigen.

Emaille is een glaslaag die door middel van verhitting aangebracht wordt op metaal. Het is in de loop der eeuwen op uiteenlopende manieren gebruikt en is zeer duurzaam. De kleuren zijn rijk en worden niet schadelijk beïnvloed door de inwerking van licht en lucht.

Op de volgende metalen kan emaille worden toegepast: koper, zilver, goud, staal en roestvast staal. Meestal zal door kunstenaars gebruikt gemaakt worden van koper en door de edelsmeden de edelmetalen zilver of goud. Voor zowel staal als RVS is een speciale hechtlaag nodig om emailleren mogelijk te maken. Er zijn vele soorten emaille in de handel, aangepast aan de eigenschappen van het gebruikte metaal.

Het emaillepoeder wordt op het gekozen voorwerp aangebracht met een spatel of penseel, door strooien, spuiten of dompelen, afhankelijk van de vorm en aard van het voorwerp. Daarna wordt het emaille op het voorwerp ingebrand bij een temperatuur die, afhankelijk van de gebruikte emaillesoort, kan variëren tussen de 690-880oC.

Ongeacht welke methode wordt toegepast zal er vrij veel experimenteren aan vooraf gaan. Dit is tevens de uitdagende kant van emailleren: je bent nooit volleerd. Emailleren boeit vanaf het simpelste beginnersstuk tot de perfecte resultaten van de enkeling.

Hoe meer we in ons dagelijkse leven te maken hebben met eenheids- en wegwerpartikelen, des te groter wordt de behoefte om mooie, duurzame zaken te bezitten of zelf te maken. De emailleerkunst levert bijzonder fraaie eindproducten op met een ongekend lange levensduur.